torsdag 12 augusti 2010

Danska socialdemokraternas ledare har fått sin Tobleronestämpel

Helle Thorning-Schmidts man, Stephen Kinnock, betalade inte skatt i Danmark men däremot i Schweiz, trots att han för det mesta var hemma. Inte precis populärt bland befolkningen, eftersom de danska sossarna precis som de svenska vill höja skatterna.

Titeln syftar på att Mona Sahlin åren 1990–1991, då hon var arbetsmarknadsminister, använde statens kontokort för utlägg av privat natur till ett värde av 53.174 kronor. Bland annat köpte hon choklad av märket Toblerone.

"Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är."

Sagt av Mona Sahlin i Sveriges Television den 8 september 1994. Javisst är det häftigt att vara politiker och ha makten att dela ut pengar, det får en att känna sig god. Fast på andras bekostnad förstås, skattebetalarnas. "De e lätt å skära breda remmar av andras läder".

För att återgå till Danmark, så var statsminister Lars Løkke Rasmussen på besök i en Koranskola i invandrarförorten Tåstrupgård, varvid han yttrade dessa kloka ord:

"Vi vill satsa på dem som vill låta sig integreras i det danska samhället. Vi har inte råd med ett parallellsamhälle där vissa inte respekterar våra värderingar."

Något för svenska politiker att lägga på minnet. En av de få politiker från riksdagspartierna som begripit faran med parallellsamhällen är folkpartiledaren Jan Björklund. Från den rödgröna sidan är det moltyst.

Mona Sahlins "hemliga" strategi inför valet

gp