lördag 22 maj 2010

Vem skapade vad?

En milstolpe i biologins historia. Konstgjort liv har skapats av forskare i USA. Hela arvsmassan hos en bakterie har snickrats ihop. Den nya livsformen fungerar och förökar sig som en vanlig bakterie.

Inga problem tycker jag. "Uppfinnaren" av den syntetiska bakterien är Craig Venter, han som knäckte den genetiska koden för människan. Det är som med atomkraften, det går inte att göra ogjort.

Upptäckterna inom genetiken är imponerande. Jag tycker att det är mest hisnande intellektuella äventyret i världshistorien.

Men president Barack Hussein Obama är bekymrad. Tydligen är det inte bara hos kristna kreationister som okunskapen är stor. I den islamiska världen satsas oljemiljoner på en "Atlas of Creation".

Man kan se Darwins utvecklingslära som en av de två stora revolutionerna i människans tänkande. Den andra var att jorden är rund och snurrar runt solen. Nu har katolska kyrkan bett om ursäkt för att Kopernikus vetenskapliga teorier fördömdes en gång i tiden. Astronomins fader Kopernikus levde 1473-1543.

Men liksom i fallet med biologin lever okunskapen om astronomi kvar i stora delar av världen. Kopernikus, Darwin och Freud är inget för islam.

Läs mer: Livets gåta