torsdag 22 april 2010

Kulturrelativism

Nordens folkkyrkor i fritt medlemsfall, läser jag i Dagen. På något sätt hänger det ihop med en annan rubrik i tidningen: En stor majoritet av svenskarna vill behålla religionsundervisningen i skolan.

Kanske det börjar gå upp för folk hur stor okunskapen om kristendomen är. Men det är tveksamt om den kan bli större. Kulturrelativism och feghet bland lärare gör att eleverna inte får någon riktig bild av religionerna, ja att skillnaderna mellan dem avsiktligt suddas ut.

Och TV och tidningar gör sitt till för att röra till begreppen. Ett exempel är den effektiva hjärntvätt som massmedia har gjort sig skyldig till och som resulterat i att folk fått för sig att övergrepp på barn är en vardagsföreteelse i katolska kyrkan. Ändå hittade man bara ETT misstänkt fall av pedofili i den svenska katolska kyrkan, en man som var präst på 1940-talet och inte längre bor i Sverige. I Finland har Katolska kyrkan inga exempel på sexuella övergrepp av präster.

Det finns en rädsla för vad andra skulle tänka om oss, om vi i stället vågade klä av islam och avslöja dess avarter. Vi projicerar vår skepsis mot det religiösa tyranniet över på katoliker.

Okunskapen om kristendomen är stor nuförtiden, så det är lätt att tuta i folk att kristendom är lika stygg som islam. När hörde man senast någon på TV säga att vårt samhälle bygger på kristna värderingar? Att till och med upplysning och sekularisering bygger på kristendomen: "Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren och Gud det som tillhör Gud."

Läs mer här >>
d d d d